Térkő lerakásának menete

Térkő lerakásának meneteAz udvar szebbé varázsolására az egyik népszerű megoldás a térkövezés. A térkő nem csak esztétikus azonban, hanem drága is. Emiatt sokan vannak, akik saját maguknak szeretnék megoldani a térkövezést, a térkő lerakását. Lássuk, hogyan lehet ezt megtenni.

Mielőtt nekiállnánk a munkálatoknak, válasszuk meg a térkő színét, méreteit, mintázatát, vastagságát. Az első három tulajdonság a kinézethez kapcsolódik, a vastagság azonban a használat szempontjából is fontos, ugyanis ettől függ, hogy mekkora lesz a térkő burkolat terhelhetősége. A térkő vastagsága fogja meghatározni az szükséges alap méreteket is.

A kiválasztást követően kezdhetjük is a tényleges munkát, mégpedig az alapozással. Az alap elkészítéséhez, függően a szükséges teherbírástól, 15-30 cm-es alapra lesz szükségünk. Ezt a feladatot érdemes géppel végeztetni, ugyanis a kézi földeltávolítás nagyobb területek esetén nagyon sok energiát és időt emészthet fel.

Az alapban található legalsó réteg a fagyvédő és teherhordó réteg lesz. Ez a réteg 10-30 cm vastag zúzott kő, földnedves beton vagy egyéb ömlesztett anyag döngölésével készített réteg, amely teljesen agyagmentes. Erre fog rákerülni az ágyazat, amely minimum 2-4 cm-es, egyenletes felszínnel rendelkező homok réteg szokott lenni.

Az ágyazatra kerül maga a térkő. A térköveket az egyik sarokból kiindulva kell lerakni, és ez a sarok általában a legmélyebb pont szokott lenni. Használjunk léceket, zsinórokat, és főleg vízmértéket, hogy esztétikus is legyen a terület, és a vizet is megfelelően vezesse el.