Mit jelent az irodai látványterv készítése?

Amikor irodát szeretnénk bérelni, vásárolni, készíttetni, akkor nem árt, ha előre látjuk, hogy hogyan is fog kinézni a berendezett iroda. Ezt azonban nem egyszerű megoldani, lehet, hogy már a kivitelezés megkezdése előtt szükség van a kinézetre, vagy a berendezés előtt akarjuk tudni, hogy milyen berendezési tárgyakat vásároljunk. Ezekben az esetekben lesz segítségünkre az irodai látványterv készítése.

Az irodai látványterveket általában valamilyen speciális programmal készítik, a cél az, hogy 3 dimenziós modellen láthassuk a berendezett irodát már azelőtt, mielőtt megvásároltuk volna a berendezési tárgyakat.

Az irodai látványtervezés során a tervező cégnek szüksége van a belső méretekre, dimenziókra, az elképzelésekre, kívánságokra, valamint azokra a nézőpontokra, melyekből látni szeretnénk a látványterveket. Lehetőség van akár helyszíni fotók alkalmazására is, a jó tervezők tényleg olyan látványterveket készítenek, melyek valósághűek, olyan érzésünk lesz, mintha tényleg a már elkészült irodában lennénk. A látványtervek alapján előre ki tudjuk találni a végleges irodai kialakítást, kinézetet, ami aztán meg lesz valósítva. Ennek előnye, hogy a terveket módosítani sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint egy már elkészült irodát utólag átalakítani, módosítani. Ha több döntéshozó is van, akkor a tervezési fázisban mindenkinek az ötleteit ki lehet próbálni, így biztosan a legjobb megoldás kerül majd kivitelezésre.